maandag 7 augustus 2017

Boeken: The queen and lord M.

Het boek “The queen and lord ‘M’” geschreven door Jean Plaidy gaat over de eerste twee jaar van de regeerperiode van koningin Victoria van Groot-Brittannië. Het is het tweede boek van de Victoria reeks van Plaidy. Het eerste boek “The captive of Kensington palace” heb ik eerder gelezen en daarover ook een artikel geschreven. Dit is dus het tweede boek. De boeken kunnen zeker los van elkaar gelezen worden, maar het is voor de chorologie wel prettig om de boeken na elkaar te lezen. 

Koningin Victoria:

Koning Victoria van Groot-Brittannië, geboren op 24 mei 1819 erft de troon van haar oom, koning Willem IV. Zij heeft op het moment dat haar oom overlijdt de leeftijd van 18 jaar en een paar maanden. Koningin Victoria heeft 63 jaar, zeven maanden en twee dagen geregeerd. De eerste jaren van haar regering heeft zij te maken met een Whig regering met als minister-president, William Lamb ofwel Lord Melbourne. In Groot-Brittannië in de negentiende eeuw zijn er twee groepen in het lager huis, de Whigs en de Tories. Decennia lang vormen de Whigs de regering, maar tijdens het begin van de regeerperiode van Victoria worden de Whigs verslagen door de Tories. Kort gezegd waren de Whigs de liberalen en de Tories de conservatieve stroming in het Brits parlement. Tijdens de regering van Koning Victoria hebben beide stromingen regeringen gevormd. In het begin van haar regeerperiode was Victoria overtuigd Whig aanhanger. Toen zij na Lord M te maken kreeg met sir Robbert Peel, een Torie, was zij bijna vijandig naar zijn persoon en partij. Later is zij onder andere onder invloed van Albert bijgedraaid.   

Het boek “The queen and lord ‘M’”:

Het tweede boek van de Victoria reeks gaat dus over haar eerste jaren als koningin en de relatie die zij heeft met Lord Melbourne, lord M. Hij is de minister-president van de Wig regering. De relatie tussen Victoria en lord Melbourne zweeft tussen een zakelijke relatie en toch iets meer dan dat. Het is een bron voor roddels en achterklap. Daarnaast heeft Victoria in de eerste twee jaar van haar regering te maken met de schandalen aan het hof. Een daarvan blijft haar lange tijd achtervolgen. Niet zo zeer doordat Victoria heel fout heeft gehandeld, maar meer doordat er mensen zijn aan het hof die graag zien dat de koningin het heel moeilijk heeft. Iedere misstap wordt groots uitgemeten en Victoria voelt hoe het volk haar het ene moment op handen draagt en het andere moment haar als de grote boosdoener ziet. Het is een snelle en harde leerschool voor de jonge koningin.
Dit boek heb ik sneller en met meer plezier gelezen dan het eerste boek. Er gebeurde meer. Ik kon niet anders dan meeleven met Victoria als jonge koningin. Ze wil alles zo graag goed doen en een goed mens zijn. Terwijl ze aan de ene kant worstelt met de zware taak die zij heeft gekregen, worstelt ze ook met de dingen die een achttienjarige bezig houden. Ze wil plezier hebben in het leven, maar haar plicht niet verzaken. Ze heeft opeens macht en dan wil ze nog wel eens haar eigen wil opleggen zonder in te zien dat die wil niet altijd het beste is voor Groot-Brittannië. En dan treft ze lord Melbourne, waar ze een zwak voor ontwikkelt. Hij is de vaderfiguur die ze nooit heeft gehad. Daarnaast is hij ook de eerste man die zij ontmoet die ze aantrekkelijk vindt. Door hem leert ze op eigen benen staan en vertrouwen in zichzelf te hebben. Plaidy beschrijft dit proces zo goed waardoor ik het een heel prettig en leesbaar boek vind. Halverwege het boek wordt prins Albert geïntroduceerd. Victoria weet dat ze moet trouwen en prins Albert is door haar oom Leopold en haar moeder uitgekozen. Ze wil eerst niet trouwen, zeker niet met iemand die voor haar uitgekozen is. Ze heeft Albert als kind een keer ontmoet, maar als ze Albert opnieuw ziet, is ze op slag verliefd. Het soort liefde dat iedereen kent, de eerste echte verliefdheid en dat je alles voor iemand wilt doen. Dat voelt Victoria en dat is ook meteen een volgend dilemma. Ze wil alles voor Albert doen, maar ze is ook koningin en dat betekent dat zij en zij alleen beslissingen neemt. Het boek eindigt met de bruiloft van Victoria en Albert. In het derde deel schrijft Plaidy over het huwelijk van Victoria en Albert en hun gezinsleven. 
ISBN: 978-0-099-51353-7; uitgeverij: Arrow books; taal: Engels

De schrijfster Jean Plaidy:

Jean Plaidy is een pseudoniem voor Eleanor Hibbert. Zij is geboren op 1 september 1906 in Engeland en overleden in 1993 op een cruise schip. Hibbert groeide op in Londen. Ze heeft diverse boeken geschreven onder verschillende pseudoniemen. Het pseudoniem Jean Plaidy gebruikte zij voor haar historische romans.  De naam Plaidy komt van Plaidy beach in Cornwall, waar Hibbert haar zomers doorbracht. Ze heeft onder andere over koningin Victoria, de D’medici en de Tudors geschreven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sieraden: hoe maak je een ketting met zwevende kralen?

I edere maand schrijf ik over sieraden. Dit keer laat ik jullie zien hoe je een “zwevende kralen” ketting maakt. Het is een simpele technie...