maandag 18 september 2017

Sieraden: hoe maak je een ketting met zwevende kralen?

Iedere maand schrijf ik over sieraden. Dit keer laat ik jullie zien hoe je een “zwevende kralen” ketting maakt. Het is een simpele techniek die een ketting er meteen moeilijk en indrukwekkend uit laat zien. “Zwevende kralen” wil zeggen dat elke kraal op enige afstand van de volgende kraal wordt vastgezet met knijpkralen, waardoor het lijkt alsof de kralen om de draad “zweven”.

Wat  heb je nodig?

  1. Sieradenbord. Dit is een speciaal bord waarop je makkelijk kralen kan leggen en zo een ontwerp voor een ketting kan maken. Je kunt het ook zonder sieradenbord doen. Je legt dat je kralen gewoon op het tafelblad.
  2. Platbektang 2 stuks. Dit is een tang met een platte kop waartussen je makkelijk knijpkralen plat kan knijpen.
  3. Kniptang. Dit is een tang waarmee je draad knipt. Een schaar kan ook, maar deze wordt bot als hem gebruikt om ijzerdraad te knippen.
  4. Sluiting en verlengketting. Ik gebruik een simpel karabijnslotje met een verlengkettinkje.
  5. Buigringen (2x). Dit zijn ringetjes die aan je open kan buigen.
  6. Knijpkralen (per kraal, 2 knijpkralen). Knijpkralen zijn metalen kraaltjes die makkelijk dicht te knijpen zijn, waardoor als het ware een stop op de draad komt. Hierdoor kan de kraal niet verder over de draad glijden.
  7. Draad (nylon gecoat staaldraad).
  8. Kralen (± 25 stuks van 0,5-1,0 cm grootte).
  9. Kalotjes (2x). Dit is om de uiteinden van de draad netjes mee af te werken.
  10. Plakband.
Deze beschrijving is voor een ketting met twee draden. Als je het jezelf makkelijker wilt maken, kun je ook 1 draad gebruiken in plaats van twee. Je hebt dan geen kalotjes nodig.

Hoe ga je te werk?

  • Als eerste bedenk je een ontwerp. Dit klinkt moeilijker dan het is. Waar het om gaat is dat je van tevoren bedenkt wat voor ketting je wilt maken. Wil je een ketting met grote of juist kleine kralen of met veel of weinig kralen? Let bij het uitzoeken van de kralen op de grootte van het gat van de kraal. Te grote kraalgaten zijn niet handig, de knijpkraaltjes gaan dan door de kraal en de kraal blijft niet vast zitten. Voor een ketting met twee draden heb je ±25 kralen nodig van 0,5-1,0 cm grootte. Heb je kleinere kralen, dan heb je er ook meer nodig voor je ketting. Het aantal is ook afhankelijk van hoe “vol” je de ketting wil maken. Daarnaast is de vraag hoeveel geld je wilt besteden aan je ketting. Je kunt goedkope kralen kopen maar ook hele dure. Daarnaast is het leuke van de “zwevende kralen” techniek dat het gebruikte draad een onderdeel is van je ontwerp. Doordat er afstand tussen de kralen zit, zie je het draad. Met de kleur van het draad kun je ook het uiteindelijke uiterlijk van de ketting beïnvloeden. Bijvoorbeeld als je rode kralen gebruikt ziet de ketting er anders als je dan zwart of wit draad gebruikt. Als je kralen en draad hebt uitgezocht kun je gaan bepalen waar de kralen op je ketting moeten komen. Dan is een sieradenbord heel handig. Leg de kralen op het sieradenbord in de volgorde waarin je ze aan de ketting wil rijgen. Leg het precies zoals jij wilt dat je ketting eruit komt te zien. Dus ook met voldoende ruimte tussen de kralen (het is een zwevende kraaltechniek). Op deze manier kun je het beste zien hoe de ketting eruit komt te zien.
Nu kun je de ketting in elkaar gaan zetten.
  • Knip twee draden van de juiste lengte. Meestal is een lengt tussen 40 en 42 cm voldoende voor een korte ketting. 
  • Pak de uiteinden van de twee rijgdraden vast. Rijg een kalotje eraan en daarna 1 knijpkraal. Knijp de knijpkraal zo dicht mogelijk bij het uiteinde van de draden dicht met een platbektang. Knip eventueel te veel draad weg met een kniptang. 
Aan het einde van de twee draden wordt een knijpkraal vastgezet
  • Buig daarna het kalotje dicht om het knijpkraaltje met je vingers of anders de platbektang.
Het dichtknijpen van het kalotje met een platbektang
  • Pak 1 buigring en de sluiting. Buig het ringetje met 2 platbektangen open. 
  • Doe de sluiting en het kalotje met de draden aan de ring. Buig de ring weer dicht.

Open en dicht buigen van een ring
Gebruik altijd 2 platbektangen om een ring open te buigen. Eén tang kantel je naar je toe en de andere kantel je van je af, terwijl je het ringetje vast hebt tussen de twee tangen. Op deze manier behoudt je de vorm van het ringetje als je het anders doet, heb je kans dat je een ovaal buigt van de ring en deze niet meer goed sluit.
  • Rijg op draad 1 een knijpkraal, daarna een of meerdere kralen (afhankelijk of je groepjes kralen in je ontwerp hebt) en weer een knijpkraal. Zo rijg je alle kralen voor draad 1 op draad 1. Je moet na iedere kraal of ieder groepje kralen een knijpkraal hebben geregen.
  • Herhaal dit ook voor draad 2.
Dit is het moment om even te controleren of alles klopt. Heb je tussen iedere kraal of groepje kralen 2 knijpkraaltjes geregen? Tussen de uiteinden en de eerste kraal hoef je maar 1 knijpkraal te hebben.
 
Iedere kraal heeft aan beide kanten een knijpkraal
  • We gaan nu eerst het andere uiteinde van de ketting dicht maken. 
  • Pak hiervoor de losse uiteinden van de twee draden vast. 
  • Rijg een kalotje en daarna een knijpkraal aan de draden. Zorg dat de draden allemaal even lang zijn. 
  • Knijp de knijpkraal zo dicht mogelijk bij het uiteinden van de draden dicht. Het kalotje nog niet over de knijpkraal dicht buigen! 
  • Leg de ketting voor je op tafel. Je kunt beide uiteinden op tafel vastplakken met plakband (zo rolt de ketting niet). Verdeel de kralen over de draden zoals je ontwerp was. 
  • Knijp nu de knijpkraaltjes zo dicht mogelijk bij de kraal dicht. Zie de afbeelding hierboven. Het is handig eerst alle knijpkraaltjes links van de kralen dicht te knijpen, zodat je de positie van de kralen definitief bepaald hebt. 
  • Daarna de andere knijpkraaltjes aan de rechterkant van de kralen dicht te knijpen.
Tip: Knijp wel alle knijpkralen op beide draden tegelijk vast. Niet eerst alle kralen op draad 1 vastzetten en dan die op draad 2, maar tegelijk. Zo kun je controleren of de kralen nog mooi verdeeld over de ketting worden vastgezet.
  • Controleer of alle kralen goed en op de juiste plek vast zitten. Pak de ketting op en kijk of hij naar je zin is en of de lengte goed is. 
  • Als alles goed is, kan je het kalotje over de knijpkraal aan het einde van je ketting buigen.
  • Nu komt je laatste stap en daarna is je ketting klaar. Pak het laatste buigringetje en het verlengkettinkje. 
  • Buig het ringetje open zoals je eerder hebt gedaan bij het andere buigringetje. 
  • Hang het verlengkettinkje en het kalotje aan het ringetje. 
  • Buig het ringetje weer dicht.
Je ketting is klaar!!!

Nu je deze techniek onder de knie hebt zijn er eindeloos veel mogelijkheden. Je kunt variëren met het aantal draden, de lengte van de draden, de kleur van de draden, de kralen, grote, kleine, veel, weinig enzovoort enzovoort.

Veel plezier en succes.
Inspiratie voor de "zwevende kraal" techniek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sieraden: hoe maak je een ketting met zwevende kralen?

I edere maand schrijf ik over sieraden. Dit keer laat ik jullie zien hoe je een “zwevende kralen” ketting maakt. Het is een simpele technie...