maandag 21 augustus 2017

Goud, goud en nog eens goud

Sieraden hebben mij altijd gefascineerd. Als klein kind wilde ik al door de sieradendoos van mijn moeder en oma snuffelen. De meeste sieraden zijn gemaakt van goud, maar wat is goud? En hoe herken je het? Dus hier in vogelvlucht de kernbegrippen voor goud.

Goud:

Het belangrijkste metaal voor sieraden was en is nog steeds goud. Het werd en wordt gebruikt vanwege zijn zeldzaamheid, kneedbaarheid en glans. Het werd voor onze jaartelling al gevonden in Egypte, Nubië, Arabië en Anatolië (Turkije) en in het westen van de Balkan, Spanje en Ierland. Het eerste goud werd gewoon in de rivierbedding gevonden. Het is zwaarder dan de meeste metalen en door het in een bak te laten bezinken werd het van de rest van de metalen en andere dingen gescheiden. Ook werd er wel gebruik gemaakt van natte schapenvacht. Het goudstof kon gemakkelijk van het schapenvel worden geschud nadat het gedroogd was. Vandaar de naam guldenvlies. Door middel van mijnbouw en het omsmelten van oude gouden sieraden, was er voldoende goudvoorraad. Tegenwoordig wordt goud gewonnen door mijnbouw en ook nog steeds via de ouderwetse manier van rivierbeddingen afzoeken.
Goud
Het goud dat voor onze jaartelling gebruikt werd, was geen 24 karaats goud zoals we nu kennen. Het van nature in het gevonden goud aanwezige zilver en koper kon men er nog niet uithalen. Dat goud wordt electrum genoemd. Doordat er een kwart zilver in zat was het veel witter dan het goud dat we nu kennen. Rond 550 voor onze jaartelling kon men via een chemisch proces het goud en zilver in electrum scheiden. Men kon dus veel geler en zuiverder goud maken.

Wit goud:

Nu heeft goud niet mijn voorkeur als het om edelmetaal gaat. Ik hou niet van de gele kleur. Witgoud vind ik super mooi, maar dat is eigenlijk geelgoud met palladium (een zilverwit metaal uit Zuid Amerika). Vaak hebben deze sieraden een gouden gloed. Dat voorkom je niet, omdat er toch een behoorlijkje hoeveelheid goud in zit en goud is nu eenmaal geel van kleur. Juweliers/edelsmeden willen witgoud ook echt wit laten lijken en wat ze dan vaak doen is het sieraad rhodineren. Daarbij wordt en laagje rhodium (zilverwit edelmetaal) om het goud gelegd via elektrolyse. Elektrolyse is een chemisch reactie waarbij een metaal aan een ander metaal gaat hechten. Vergeet het verder snel weer, maar het is van belang te weten dat witgouden sieraden die heel wit zijn deze kleur te danken hebben aan het rhodium en dus niet door en door wit/zilver van kleur zijn.
Als je witgouden sieraden hebt en je draagt ze veel dan kun je na verloop van tijd zien dat ze geler worden. Dit komt dus doordat dat extra beschermlaag er af gaat. Als het je erg stoort, dan kun je bij de juwelier je sieraad weer laten rhodineren en dan heb je weer een prachtig echt wit sieraad terug.

Karaat?

Met karaat wordt aangeduid de verhouding goud en legering, die samen 24 delen vormen. Het woord karaat wordt ook gebruikt om het gewicht van een steen te duiden. Maar dat is voor een later moment.
Dus karaat wordt gebruikt om het goud gehalte aan te duiden. Zo bestaat 24 karaats goud uit puur goud. 18 karaats goud bestaat uit 18 delen goud en 6 delen legering. De legering bestaat uit zilver, palladium, koper en soms zink. Hoe lager het karaatgehalte hoe meer kleuren goud gemaakt kunnen worden. Witgoud bestaat uit goud en palladium. Geel goud is een mengsel van goud, zilver en koper. Puur goud bestaat ook, maar is te zacht om sieraden van te maken, vandaar dat er altijd een verhardend metaal wordt toegevoegd. Wat je tegenwoordig ook veel ziet is rosé goud. Hier is meer koper aan toegevoegd dan aan geel goud.

Echt goud?

Maar hoe weet je nu dat je te maken hebt met een echt gouden sieraad? Dat kun je zien aan het keurteken. Aan de hand van een keurteken kun je achterhalen wie de maker is geweest, van welk metaal het sieraad of voorwerp is gemaakt en welk karaat. In Nederland is het voor iedereen die voorwerpen maakt van edelmetaal (goud, zilver, en platina) en verkoopt verplicht om keurtekens in het voorwerp te zetten of te laten zetten. Dit is een waarborg voor de koper. Die weet dan dat het om een voorwerp van bijvoorbeeld echt 18 karaats goud gaat. Ieder land heeft zijn eigen keurtekens. Het is dus van belang als je iets gaat kopen te weten welke keurtekens er in staan en wat die betekenen. Nu hoef je echt niet een raketgeleerde te worden op het gebied van keurtekens als je een leuk sieraad ziet, maar het is wellicht wel handig te weten welk keurteken voor welk karaat goud staan.
Hieronder een klein overzicht. Overigens bestaan er niet alleen keurtekens voor het karaat, maar ook voor de importeur (importeursteken) en de maker (meesterteken)

Goud
Karaat
916
22
833
20
750
18
585
14

In Nederland wordt ieder gouden voorwerp gekeurd. Als het goud niet aan het wettelijk gehalte voldoet, dat is goud dat uit minder dan 14 karaat bestaat, mag het niet als goud verkocht worden. Dan wordt het aangeduid met de letters BWG; Beneden Wettelijk Gehalte. Het voorwerp kan dan wel goud bevatten maar het bevat dan een te kleine hoeveelheid om in Nederland als goud aangemerkt te worden. In andere landen zijn ze wat minder terughoudend om voorwerpen van “echt“ goud te verkopen. Het kan dus zijn dat je een gouden ring in Azië koopt, dat daar aan het wettelijke gehalte voldoet en dat het hier in Nederland niet aan de wettelijke goudgrens voldoet. Als je echt voor het goud gaat, is dat natuurlijk vervelend, maar laten we eerlijk zijn het gaat toch om het sieraad en het ontwerp dat je mooi vindt? 
Nederlandse keurtekens voor goud

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sieraden: hoe maak je een ketting met zwevende kralen?

I edere maand schrijf ik over sieraden. Dit keer laat ik jullie zien hoe je een “zwevende kralen” ketting maakt. Het is een simpele technie...