maandag 3 juli 2017

Boeken: The Captive of Kenisington palace

Het boek “The captive of Kensington palace” geschreven door Jean Plaidy gaat over de jeugd van koningin Victoria van Groot-Brittannië. Ik ben het boek gaan lezen omdat ik de serie van de BBC over koningin Victoria zag. Het eerste seizoen van die serie is in 2017 uitgezonden. Naar aanleiding daarvan wilde ik meer weten over deze jonge koningin die al op haar 18de aan het hoofd stond van het Britse imperium in de negentiende eeuw en ruim 60 jaar op die troon heeft gezeten. Op zoek naar boeken over Victoria stuitte ik op de schrijfster Jean Plaidy.


The captive of Kensington palace

Koningin Victoria:

Koning Victoria van Groot-Brittannië, geboren op 24 mei 1819 erft de troon van haar oom, koning Willem IV. Zij heeft op het moment dat haar oom overlijdt de leeftijd van 18 jaar en een paar maanden. Koningin Victoria is lange tijd de langst regerende vorst geweest van Groot-Brittannië. Ze heeft 63 jaar, zeven maanden en twee dagen geregeerd. Op 9 september 2015 heeft de huidige koningin Elisabeth II dit record overgenomen. Victoria heeft een grote stempel gedrukt op de geschiedenis van Groot-Brittannië, haar regeerperiode staat ook bekend als “The Victorian age”. De Engelsen vernoemen vaak periodes in de geschiedenis naar de koning of koningin die in een periode regeerde. De moeder van Victoria is prinses van Saksen-Coburg-Saalfeld, een Duitse. Haar broer, de oom van Victoria, is de latere koning Leopold van België. De vader van Victoria is prins Eduard, hertog van Kent. Hij was de broer van koning Willem IV, Willem IV heeft geen eigen wettlijke kinderen en de vader van Victoria overlijdt voordat hij zijn broer kan opvolgen. En zo komt het dat Victoria haar oom opvolgt in 1837.
Victoria heeft sinds haar 13de haar hele leven een dagboek bijgehouden. Daarin schreef zij openhartig over haar leven. Deze dagboeken zijn van onschatbare waarde om inzicht te krijgen in het leven van Victoria en haar gevoelens. Nu zal zij redelijk openhartig hebben geschreven, maar niet heel objectief. Maar wie kan haar dat kwalijk nemen? Ik schrijf ook niet objectief in mijn eigen dagboek.


Het boek “The captive of Kensington Palace”:

Het eerste boek van de Victoria reeks van Jean Plaidy gaat over de jeugd van Victoria. Victoria groeit op op Kensington palace zonder leeftijdsgenoten. Haar moeder, hertogin van Kent houdt haar scherp in de gaten. De relatie tussen Victoria en haar moeder is niet hartelijk. Haar moeder is een zeer ambitieuze vrouw en haar enige doel in het leven is dat Victoria koningin wordt. Daarbij wil moeder dan de belangrijkste adviseur van haar dochter worden. In deze ambitie wordt zij bijgestaan door sir John, haar boekhouder. Victoria heeft met zowel sir John als haar moeder een problematische relatie. Doordat beiden  ambitieus zijn en alleen hun eigen gewin voor ogen hebben, komt Victoria veel aandacht en liefde tekort. Van haar familie kan ze dit ook niet krijgen omdat haar moeder haar weghoudt van de koninklijke familie. Haar vader is al lange tijd overleden, waardoor Victoria geen steun kan verwachten van zijn kant. 
Plaidy slaagt er in om toch sympathie op te wekken bij mij als lezer voor de hertogin van Knet, Victoria;s moeder. Je krijgt de indruk dat de hertogin van Kent een ambitieus persoon is die soms wellicht niet goed geadviseerd wordt door sir John. Sir John heeft zijn eigen agenda en laat die prevaleren boven het welzijn van Victoria en haar moeder. Waardoor hij niet op mijn sympathie kan rekenen.
Een van de dingen die Victoria wordt ontzegd is dus contact met haar familie van vaders kant. De familie van haar moeder woont in Duitsland, waardoor Victoria eigenlijk nauwelijks tot geen contact heeft met leeftijdsgenoten. Daarnaast mag ze nooit alleen zijn, uit angst dat haar dan iets zou kunnen overkomen. Deze gedachte van haar moeder is niet zo heel verwonderlijk, want er waren nog al wat mensen die ook de troon van het machtige en rijke Groot-Brittannië willen erven. Onder andere de hertog van Cumberland, oom van Victoria van vaders kant, vindt dat hij de troonopvolger zou moeten zijn en niet de dochter van zijn inmiddels overleden oudere broer. (overigens wordt hij koning van Hamburg als zijn broer overlijdt en niet Victoria, dit omdat Hamburg geen vrouwelijke troonopvolgers kent).
En zo is het boek gevuld met familieruzies en politieke spanningen.

Plaidy slaagt er goed in om de sfeer en de politieke omstandigheden te beschrijven en tot leven te brengen. Ik heb het boek met veel plezier gelezen en soms wel weggelegd omdat de sfeer in het boek me een te beklemmend gevoel gaf. En dat is nu juist waarom Plaidy een goede schrijfster is. Ik kon me de sfeer op Kensington palace en hoe Victoria zich daar moet hebben gevoeld heel levendig voorstellen. Doordat koningin Victoria haar hele leven dagboeken heeft bijgehouden, weten we redelijk veel van haar leven af. Het is heel bijzonder om meegezogen te worden in het saaie leven van de jonge Victoria. Het is letterlijk wachten totdat de koning dood is en Victoria koningin wordt. Ook de pogingen van haar moeder en Sir John om Victoria te strikken in hun netten zijn levendig beschreven. De koning moet blijven leven totdat Victoria 18 jaar is geworden. Alleen op deze manier kan voorkomen worden dat de moeder van Victoria regentes wordt en zo te veel macht krijgt.

Ik ken Victoria alleen op afbeeldingen als oudere en dikke dame, maar door dit boek ben ik anders naar haar gaan kijken. Victoria moet een moeilijke jeugd hebben gehad. Het moet lastig zijn om te weten dat je koningin wordt en dat dit het enige doel is waarvoor je groot gebracht wordt en je eigen moeder vooral uit is op een machtspositie via jou. Gelukkig staat Victoria niet alleen voor deze problemen, ze heeft haar gouvernante, barones Lehzen. Lehzen is de steun en toeverlaat van Victoria. Zij is als een moeder voor Victoria, alleen kan zij soms net zo bezitterig zijn als Victoria's echte moeder.
Aan het einde van het boek is Victoria 18 jaar geworden en een maand of wat later overlijdt de koning. Victoria is dan koningin van Groot-Brittannië. De rest van haar leven heeft Plaidy in de vervolgboeken beschreven. Die boeken ga ik ook zeker lezen. Dit eerste deel is een absolute aanrader als je van geschiedenis en Groot-Brittannië houdt.
ISBN: 9780099513520; uitgeverij Arrow books; taal: Engels.

De schrijfster Jean Plaidy:

Jean Plaidy is een pseudoniem voor Eleanor Hibbert, geboren op 1 september 1906 vlakbij Londen. Ze groeide op in Londen. Hibbert schreef verschillende boeken in verschillende genres. Per genre gebruikte zij een pseudoniem. Haar pseudoniem Jean Plaidy gebruikte zij voor de historische romans.  De naam Plaidy komt van Plaidy beach in Cornwall, waar Hibbert haar zomers doorbracht. In 1998 ontving zij “The Golden Treasure award” van de “Romance writers” in Amerika voor haar bijdrage aan de het genre romans. Hibbert heeft meer dan 200 boeken in haar leven geschreven. Ze reisde veel met cruise schepen. Op een van die reizen is zij in januari 1993 overleden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sieraden: hoe maak je een ketting met zwevende kralen?

I edere maand schrijf ik over sieraden. Dit keer laat ik jullie zien hoe je een “zwevende kralen” ketting maakt. Het is een simpele technie...