zaterdag 3 juni 2017

Sieraden: De veiling

Overal kun je sieraden kopen. Van de Kruidvat tot aan Schaap-Citroen. Maar je kan ook eens kijken bij je plaatselijke veilinghuis. Het hoeft niet meteen Christies te zijn, maar het veilinghuis bij jou in de buurt kan verrassend leuke sieraden veilen. 



Welk veilinghuis?

Niet ieder veilinghuis heeft verstand van sieraden. Het is dan ook verstandig om te kijken dat je gekozen veilinghuis eens een keertje sieraden veilt of dat sieraden altijd een onderdeel zijn van de veilingen. Ga gewoon eens een keertje langs of schrijf je in voor een nieuwsbrief. 
De meeste veilinghuizen hebben voor de veilingdag kijkdagen. Dit zijn dagen waar je de aangeboden spullen van dichtbij kan bekijken. Ga er gewoon eens langs. Dan zie je wat voor soort spullen ze hebben, de kwaliteit maar vooral hoe het veilinghuis zelf is en werkt. Zijn de medewerkers aardig en behulpzaam, hoe is de sfeer? Wat bieden ze te koop aan? Hoe ziet de catalogus van de veiling eruit? Al die dingen zijn van belang om te bepalen of jij je lekker voelt bij dat veilinghuis. Er zijn genoeg veilinghuizen die vooral veilingen doen voor het geld. Natuurlijk moeten de veilinghuizen geld verdienen, maar je hebt snel genoeg in de gaten of het ze alleen te doen is om zoveel mogelijk te verkopen of dat ze het ook belangrijk vinden om kwalitatief goede spullen te verkopen en vooral ook jou als koper zien staan. Vergelijk het met een winkel of marktkraam. Bij sommige winkels krijg je al de kriebels asl je alleen al aan ze denkt en andere voel je je gewoon op je gemak en prettig. Nu dat is hetzelfde als bij een veilinghuis.
De eerste keer dat ik binnen kwam bij een veilinghuis, was het allemaal even spannend en nieuw. Ik had geen idee wat me te wachten stond. Het verbaasde mij dat je alles, maar dan ook alles, kon bekijken. Sommige dingen liggen in vitrines maar er lopen altijd mensen rond die je spullen kunnen laten zien. Mijn focus lag vooral bij sieraden. Je kunt dus rustig een halsketting met diamanten voor duizenden euro's bekijken en zelfs passen. Echt heel leuk om eens te doen. Om even het gevoel te hebben dat je de koningin bent, hoef je niet een zwaar bewaakte juwelier binnen.


Mijn ervaring:

Mijn ervaring met veilinghuizen begint in Zeeland bij het Zeeuws veilinghuis. Ze zitten in een oud gebouw aan de gracht in Middelburg en de eerste keer dat ik binnen kwam kreeg ik visioen van mijn oude basisschool. Een statig pand met hoge plafonds. Het was een typisch geval van oud maar met veel sfeer en charme. Wat me vooral opviel waren de grote hoeveelheid spullen. Van oude boeken tot meubels, van schilderijen tot sieraden. Je kan het zo gek niet bedenken of je kon het kopen. Ook de sieraden waren uiteenlopend. Van een simpele zilveren broche tot streeksieraden tot een collier met tientallen diamanten. Het Zeeuws veilinghuis is zich de laatste jaren gaan specialiseren in Aziatica. Daarnaast blijven ze andere dingen aanbieden. Ik was vooral op zoek naar sieraden en daar loop ik dan ook altijd als eerste naar toe. Zo ook jaren geleden, kwam ik bij de sieraden afdeling. Toen ik daar kwam bleek de medewerker die bij de sieraden stond, de veilingmeester zelf. Hij was edelsteenkundige en ook direct gespecialiseerd in sieraden. Hij had er echt veel verstand van. Maar wat nog belangrijker was, hij wilde zijn kennis met mij delen. Ik heb heel wat uren versleten bij de vitrines en uitleg gekregen over de verschillende stenen, zettingen en hoe je sieraden kunt dateren. Helaas is hij na een aantal jaren vertrokken naar een groter veilinghuis.


Eerste sieraad:
Diamanten ring

Mijn eerste sieraad dat ik ooit op een veiling heb gekocht is een platina ring met een solitaire diamant uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Nu hoor ik je denken. Ja ja, je had het over kleine prijzen, maar een platina ring met diamant zal wel een flinke duit gekost hebben. Het ligt er aan wat je een flinke duit noemt, maar ik was een paar honderd euro kwijt inclusief opgeld. De week na mijn eerste aankoop liep ik met mij moeder langs de etalage van een juwelier. Tot mijn genoegen zag ik daar ringen liggen met een vergelijkbare diamanten voor vele malen meer geld. Het loont echt de moeite om sieraden te kopen bij veilinghuizen. Maar zoals gezegd heb je veel aan een veilinghuis waar ze mensen met verstand van sieraden. Vaak kunnen deze mensen je adviseren en als ze weten wat je zoekt, ook op zoek gaan voor jou. Maar dat is voor latere zorg. Eerst eens een kijkje nemen bij het veilinghuis.
Binnenkort kun je lezen over wat er komt kijken bij het kopen bij een veilinghuis, waar ik ben geweest en mijn laatste avontuur op veilinggebied.  Ben jij wel eens naar de veiling geweest? En wat waren jou ervaringen? Ik ben benieuwd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sieraden: hoe maak je een ketting met zwevende kralen?

I edere maand schrijf ik over sieraden. Dit keer laat ik jullie zien hoe je een “zwevende kralen” ketting maakt. Het is een simpele technie...