vrijdag 16 juni 2017

Sieraden: wat en hoe op de veiling

Je hebt een eerste stap gezet en bent opzoek gegaan naar een veilinghuis. Nu zijn er een aantal vaktermen waar het handig van is dat je weet wat ze betekenen en wat je kan verwachten bij een veiling. 

De catalogus

De meeste veilinghuizen hebben op hun website de catalogus staan. Daarin staan alle spullen die ze op de veiling willen verkopen. De spullen hebben allemaal een nummer en worden kavels genoemd. Bij iedere kavel staat een beschrijving van de het item en ook een prijsindicatie. Dit is de inschatting van het veilinghuis wat het kavel zou kunnen opbrengen, een richtprijs zeg maar. Zo kan bijvoorbeeld bij een ring staan, dat het om aan witgouden ring gaat met vijf diamantjes van in totaal 0,5 karaat en de maat van de ring is 16. De prijs die erbij staat is 250-400 euro. Het kan dan zomaar zijn dat op de veiling de ring geen 400 maar 600 euro opbrengt of zelfs nog meer. Het ligt er helemaal aan hoe het koperspubliek reageert en of er meerdere kopers zijn voor hetzelfde kavel. Voor hetzelfde geld kunnen er ook geen kopers zijn en wordt de ring niet verkocht. Het is dus altijd een beetje ongewis wat er gaat gebeuren.

De kijkdag

Voor iedere veiling worden kijkdagen georganiseerd. Dit is een dag of dagen waarop iedereen de gelegenheid krijgen om de spullen te bekijken. Het is handig om als je naar een kijkdag gaat, thuis met hulp van de online catalogus een lijstje te maken van de spullen die je wilt bekijken. Op deze manier kun je gericht gaan kijken. Je kunt natuurlijk altijd ook gewoon gaan kijken zonder lijstje. Het dan een beetje alsof je naar een museum gaat. Bij de meeste veilinghuizen liggen op de kijkdag ook catalogi die je kunt inkijken of kun je tegen een klein bedrag een eigen catalogus aanschaffen. Dat is vooral prettig als je wilt gaan bieden of meerder spullen leuk vindt. Dan kun je in je eigen catalogus aantekeningen maken.

Biednummer

Je hebt een super leuke ring gezien, je hebt hem gepast, bent er helemaal weg van en je wilt de ring hebben. Dan moet je zorgen dat je überhaupt kunt gaan bieden. Je hebt een biednummer nodig. Zonder biednummer kun je niet bieden op de veiling. Het biednummer vraag je aan bij het veilinghuis tijdens de kijkdag(en). Meestal vragen ze om je persoonsgegevens en een legitimatie. Daarna krijg je een nummer. Het leuke is dat hoe vroeger je een biednummer aanvraagt hoe lager dit is. Ik heb vaak een biednummer onder de honderd gehad, terwijl er voor die veiling meer dan duizend nummers waren uitgegeven. 
Je hebt een catalogus, je hebt de kavels van jouw voorkeur bekeken en je hebt een biednummer. Je bent helemaal klaar voor de veiling. Of toch niet???

Bieden

Op de veilingdag zelf kun je gaan bieden. Wat gebeurt er dan? De spullen worden op volgorde van de catalogus geveild. De veilingmeester kondigt het voorwerp aan, de kavel en geeft een korte beschrijving. Hij/zij begint met een openingsbod. Je kent de zin "Wie biedt er ... euro?". Dat is het moment om te gaan bieden en je vinger op te steken. Het is echt niet zo dat als je in de zaal zit bij de veiling en je per ongeluk even je vinger opsteekt je dan vast zit aan een bod dat je niet hebt gedaan. Je ziet dit soort dingen wel eens in films. Maar wees gerust in het echte leven komt dit niet voor. Een goede veilingmeester weet wie bieders zijn en wie gewoon komt kijken of simpel weg geen interesse heeft in het voorliggende kavel. Bij het bieden kan een hele tactiek om de hoek komen. Wanneer biedt je, op welk moment? Als je bij het openingsbod van de veilingmeester even wacht, kan het zijn dat er niemand biedt en de veilingmeester zelfs iets zakt in de prijs. Maar het kan ook zijn dat er meteen flink geboden wordt en de prijs flink stijgt. Bieden kan overigens ook schriftelijk, telefonisch en via het internet. Daarover in een volgend artikel meer. 

Opgeld

Het kan heel snel gaan bij bieden. In luttele seconden is de prijs van 100 naar 1000 euro gestegen. En dat is nu juist het leuke van de veiling, maar ook meteen de valkuil. In de waan van de veiling kun je snel heel veel geld willen bieden. Dus voor je gaat bieden moet je jezelf een aantal regels opleggen.
Regel 1; Bepaal het je maximum bedrag dat je wilt gaan uitgeven.
Regel 2; eigenlijk is dit de allerbelangrijkste regel bij veilingen: houd je aan dat maximum.

Het is super verleidelijk om als je eenmaal in de zaal zit en je volop aan het bieden bent, toch even iets meer te bieden dan je eigenlijk van plan was. En het klinkt niet veel die ene 50,-euro, maar je moet niet alleen de hamerprijs (de prijs waarop de veilingmeester afslaat) betalen maar ook nog het opgeld. Opgeld? Ja, opgeld. Dat is het percentage dat bovenop de hamersprijs komt. Dit is waar het veilinghuis van leeft zeg maar. Dus bij het bieden wordt een prijs bepaalt. Zeg 100,- euro. Dan komt hierop nog het opgeld. Dat verschilt per veilinghuis, maar meestal is dat tussen de 20 en 30 % van de hamerprijs. Dus dat leuke ringetje waar je 100,- euro voor hebt geboden kost je dan opeens 100,- euro + 25% opgeld. Een totaal van 125,- euro. Hoe hoger de hamerprijs hoe sneller het bedrag gaat.
Bijvoorbeeld:
hamerprijs 100 euro betekent 125 euro afrekenen
hamerprijs 1000 euro betekent 1250 euro afrekenen
Daarom is het zo belangrijk om van te voren te bepalen wat je wilt betalen en dat bedrag zal inclusief opgeld zijn. Dus als je besluit dat je niet meer dan 400 euro wilt besteden aan die leuke ring, betekent dit dat je niet verder moet bieden dan 320 euro bij een opgeld van 25%. Je biedplafond is dus 320 euro.
Als je dat in de gaten hebt en je hebt hierop je plafond bepaald, dan ben je helemaal klaar voor je eerste veiling!

Overigens is het zo dat mensen die via de veiling iets verkopen ook geld moeten betalen aan het veilinghuis. Dit percentage is vaak iets minder dan het percentage opgeld en als het item niet verkocht wordt hoeft de verkoper meestal geen geld te betalen aan het veilinghuis. 

Ik hoop niet dat ik je nu afgeschrikt heb met al die extra kosten. Bedenk wel dat het veilinghuis ook moet leven van zijn business. En het kost nog al wat werk om een veiling te organiseren. Alle items worden gefotografeerd, een catalogus moet samengesteld worden, er zal nog onderzoek gedaan worden naar een item om de prijs te bepalen en natuurlijk ook de gesprekken met de verkopers. En dan heb ik het nog niet eens over alle overhead kosten van het gebouw, de salarissen van de medewerkers enzovoort. 

Het is een heel leuke wereld, de veilingwereld. Alleen al een kijkje nemen bij een kijkdag of eens een veiling bijwonen is al super gaaf. Lees volgende maand over wat ik de laatste keer op de veiling heb gekocht. Ben jij wel eens op een veiling geweest? Wat waren jouw ervaringen? Ik ben benieuwd!

De termen

  • Catalogus: een overzicht van spullen die aangeboden worden op de veiling
  • Biednummer: persoonsgebonden nummer om mee te bieden tijdens de veiling
  • Hamerprijs: de hoogste prijs die geboden is voor een kavel tijdens de veiling
  • Kavel/lot: het item dat geveild wordt
  • Kijkdag: de dag of dagen voor de veiling waarop je de spullen kan bekijken en beoordelen. Op de veilingdag zelf, kan je de spullen niet meer bekijken.
  • Opgeld: percentage dat bovenop de hamerprijs komt, ten bate van het veilinghuis 
  • Veilingdag: de dag waarop de spullen per opbod verkocht worden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sieraden: hoe maak je een ketting met zwevende kralen?

I edere maand schrijf ik over sieraden. Dit keer laat ik jullie zien hoe je een “zwevende kralen” ketting maakt. Het is een simpele technie...